3 tips voor wedden op paarden

Commerciële inhoud | 18+

Gok jij altijd op de verkeerde hengst? Met deze drie tips voor wedden op paarden kan je jouw winstkansen aanzienlijk verbeteren.

Stel, je bent begonnen met wedden op paardenraces. Je hebt je verdiept in de verschillende bookmakers, de terminologie van het paardenracen en je kent alle soorten weddenschappen uit je hoofd. Toch slaag je er nauwelijks in om het juiste paard te kiezen.

In dat geval is dit artikel iets voor jou. Met deze drie tips zal je veel beter begrijpen op welk paard je moet wedden. Laten we erin vliegen.

Muzikale tips voor wedden op paarden

De Fransen hebben het over la musique du cheval, of letterlijk vertaald: de muziek van een paard. Betekent het dat muzikale paarden beter lopen? Niet echt. De term muziek wijst hier op de code die de voorbije prestaties van een paard weergeeft. Deze tip voor paardenwedden zal je alvast als muziek in de oren klinken.

Bookmakers gebruiken een vaste notatie om de voorbije prestaties van een paard te noteren. Per operator kan dat een beetje verschillen, maar het principe is over het algemeen dezelfde. Kijk even naar het onderstaande voorbeeld.

Vorm van een paard

Bij de prestaties zien we een lange en vreemde code staan. Dat is de muziek. Deze code toont jou hoe het paard tijdens de voorbije wedstrijden gepresteerd heeft. Afhankelijk van de bookmaker wordt dit ‘de prestatie’ of ‘de vorm’ genoemd.

We maken een onderscheid tussen cijfers, hoofdletters en kleine letters. Ze duiden respectievelijk de plaats, fout en discipline van de voorbije wedstrijden aan. Ook wordt het jaartal aangeduid. Hier vind je een overzicht van alle mogelijke symbolen.

Plaats (cijfer) Fout (hoofdletter) Discipline (kleine letter)
1 = winnaar

2 = tweede

9 = negende

0 = niet geclassificeerd

A = gestopt

D = gedisqualificeerd

T = gevallen

R = Gedegradeerd

p = jumping

a = draf gespannen

m = draf met ruiter in zadel

c = cross

h = hindernissenren

s = steeple chase

Laten we even kijken naar de prestaties van het bovenstaande paard. We zien de resultaten van de wedstrijden die het paard de voorbije vijf jaar gereden heeft.

8p3p3p2p1p

Dit zijn de resultaten die Range of Knowledge behaald heeft in 2016. Hij is gespecialiseerd in jumping en heeft dit jaar nog niet zo slecht gepresteerd.

153p3p6p5p6p

Het getal ‘15’ wijst op het jaar waarin de koersen gereden werden. Dit zijn dus de resultaten voor het jaar 2015.

Nog een andere pro ‘wedden op paarden tip’. Je kan uit de prestaties afleiden waar het paard in gespecialiseerd is. Range of Knowledge is een jumping paard. Moest je zien dat hij plots aan de start van een steeplechase komt te staan, dan weet je dat het paard er niet is om te winnen. Op hem moet je dus niet wedden.

Soms sneller zonder hoefijzers

Sommige jockeys laten hun paarden tijdens de races zonder hoefijzers rennen. Let goed op wanneer de ruiters dat doen. Sommige paarden lopen immers sneller blootsvoets.

Hoezo, paarden moeten toch met hoeven lopen? Wel, niet onmiddellijk. Paarden hebben hoeven nodig om op de harde ondergrond te lopen, die wij hebben aangelegd. Maar een paard is van nature een steppedier dat zonder hoeven loopt.

Het is dus logisch dat paarden over gras beter zonder hoefijzers lopen. Hun voeten zijn er voor gemaakt. Bovendien worden paarden die lange tijd met hoefijzers lopen, kreupel. Lees hier hoe sommige racepaarden beter presteren zonder hoeven.

hoefijzers

Wedden op de stal

Een andere tip is wedden op paarden van dezelfde stal. Stel, paard x en y zijn van dezelfde eigenaar en lopen beiden in dezelfde race. Jij plaatst een enkelvoudige weddenschap op paard x. Paard y gaat echter met de winst lopen. Dan kan je toch nog je winst opstrijken, omdat deze twee paarden een ‘stal’ vormen.

Twee paarden vormen een stal wanneer ze van de zelfde eigenaar zijn, en tijdens samen tijdens een race aan de start verschijnen. Wanneer je dus enkelvoudig winnend wedt op een van die twee paarden, kan je jouw geld binnenhalen.

Neem nu dit voorbeeld van Eurotiercé.

Stal_Eurotierce

Paarden Roona en Zaadig hebben allebei een letter A na hun naam. Deze letter geeft aan dat ze samen een stal vormen. Je kan op gelijk welke van de twee een enkelvoudige weddenschap plaatsen. Wanneer één van de twee wint, win jij ook jouw weddenschap.

Het is een eenvoudige manier om jouw risico’s tijdens een weddenschap iets te spreiden.

Met deze drie tips in het achterhoofd kan je zoals een pro wedden op paarden!

3 tips voor wedden op paarden
3 (60%) 1 vote
+18 Speel Verantwoord Play safe Gokhulp